Chemické složení mléka - Černohorský, Jan (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá chemickým složením kravského mléka. Práce je zaměřena na stručnou charakteristiku jednotlivých skupin látek, které se vyskytují v mléce (bílkoviny, lipidy, sacharidy, minerální látky, vitamíny, enzymy), a na možnosti jejich analýzy. Dále je v práci srovnáno mléka kravského s jinými druhy mléka. Poslední kapitola pojednává o laktózové intoleranci a alergii na bílkovinu kravského mléka.
Chemical composition of milk
Keywords: mléko; syrovátkové bílkoviny; kasein; laktóza; laktózová intolerance; milk; whey proteins; casein; lactose; lactose intolerance