Správné použití fixačních, transportních a vyprošťovacích pomůcek - Cvejnová, Ester (Univerzita Pardubice, 2019)
Bakalářská práce je věnována tématu, "Správné použití fixačních, transportních a vyprošťovacích pomůcek". Práce se skládá z teoretické a praktické části. V teoretické části je popsána historie a následný vývoj přednemocniční neodkladné péče, dále jsou v práci uvedeny pomůcky, které jsou využívány v rámci PNP u jednotlivých vybraných složek IZS. Následuje popis jednotlivých pomůcek a indikace k jejich používání a stručný popis správného použití při prvotním ošetření zraněného. Praktická část je zaměřena na průzkum dovedností dvojic studentů Univerzity Pardubice - Fakulty zdravotnických studií, oboru zdravotnický záchranář. Tato část bakalářské práce se zaměřuje na dvojice studentů prvního, druhého a třetího ročníku a sleduje jejich manuální zručnost v rámci využití a práce s jednotlivými pomůckami, které jsou jednak používány během studia a následně využívány i v praxi.
The proper use of fixing, transport and extrication equipment
Keywords: přednemocniční neodkladná péče; zdravotnická záchranná služba; hasičský záchranný sbor; pomůcky; imobilizace; transport; vyprošťování; Fakulta zdravotnických studií; studenti; Pre-hospital emergency medicine; emergency medical services; fire brigade; equipment; immobilization; transport; extrication; Faculty of Health Sciences; students