Open document format as a new structured format standard in long-term archivation - Vohnout, Rudolf (Univerzita Pardubice, 2006)
Pro požadavky dlouhodobé archivace je nezbytné aby uchovávané elektronicky podepsané dokumenty byly ve strukturálním formátu. Protože se jedná o archivaci po dobu několika desítek (až stovek) let každý musí být explicitně dokumentován a musí se jednat o dlouhodobý standard. Extensible Markup Language (XML) jako jeden z nástrojů jednoznačně definované struktury a syntaxe vytvoření takového standardu umožňuje, avšak pouze za předpokladu, že tyto podmínky budou striktně dodrženy. Touto cestou se snaží jít OpenDokument formát (ODF) a stává se tak důležitým nástrojem nejen pro složky veřejné správy, ale také pro podnikatelské subjekty.
Keywords: dlouhodobá archivace; XML; ODF; dokument; formát; standard; long-term archivation; XML; ODF; document; format; standard