Informovanost matek a zdravotníků o novorozeneckém screeningu - Vaňková, Julie (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena na zjištění informovanosti matek a zdravotníků v oblasti novorozeneckého screeningu. Práce je rozdělena na část teoretickou, ve které jsme se věnovaly novorozeneckému screeningu jako takovému, jeho historii, chorobám, které screening vyšetřuje a jakými metodami se provádí. Ve druhé, výzkumné části jsme zjišťovaly, jak novorozeneckému screeningu rozumí šestinedělky, jestli mají zdravotníci pracující na novorozeneckých odděleních dostatečné znalosti o novorozeneckém screeningu, zda jsou k informování matek používány informované souhlasy, jestli jsou podávány dodatečné informace, kdo je podává a jaké jsou teoretické znalosti zdravotníků o novorozeneckém screeningu.
Awareness of Mothers and Health Professionals of Neonatal Screening
Keywords: novorozenecký screening; historie; onemocnění; novorozenci; neonatal screening; history; illness; newborns