Obsah antioxidantů v sušeném ovoci - Rydval, Jakub (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce je zaměřena na studium a stanovení antioxidační kapacity a celkového obsahu fenolických látek v sušeném ovoci (banán, ananas, kiwi, mango, pitahaya) a porovnání obsahu těchto látek v běžně sušeném ovoci vs. v ovoci lyofilizovaném. Fenolické látky byly stanoveny spektrofotometricky pomocí Folin-Ciocalteuho činidla. Antioxidační kapacita byla stanovena rovněž spektrofotometricky metodou DPPH. Výsledky obou stanovení byly statisticky zpracovány. Obsah fenolických látek i antioxidační kapacita u lyofilizovaných vzorků byly většinou výrazně vyšší.
Antioxidant content in dried fruit
Keywords: sušené ovoce; lyofilizace; antioxidační kapacita; fenolické látky; DPPH; Folin-Ciocalteu; dried fruit; freeze-drying; antioxidant capacity; phenolic compounds; DPPH; Folin-Ciocalteu