Architektura radnic na území východních Čech (1800-1938) - Bartošová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2016)
Předkládaná práce se zabývá architekturou radničních budov v oblasti východních Čech v rozmezí let 1800 a 1938. Na následujících stránkách je věnována pozornost především exteriérům, dispozičnímu schématu, výzdobnému programu a prostorovému situování daných staveb. Úvod do problematiky je dán skrze kapitoly, které se věnují idey a funkci a samotné historii a vývoji radničních budov v Českých zemích. Cílem práce je zpracování radniční architektury dle stanovených kritérií. Vybrané budovy jsou popsány v katalogu, který se zaměřuje především na architektonické ztvárnění, ale v neposlední řadě i na předchozí stavební vývoj. Stěžejní je zejména popis ztvárnění vnějšího pláště a přiřazení ke stavebnímu slohu. Na základě zjištěných informací bude prověřena možnost stanovení určitých obecnějších modelů, uplatňovaných při realizacích tohoto druhu budov. Zejména prostorové situování v rámci dané obce, dispoziční schéma, výzdobný program a jeho případné sociální, politické a kulturně historické kontexty. Pozornost je věnována nejenom podobě budovy v době jejího vzniku, ale i pozdějším zásahům a jejich vlivu na celkové vzezření. Stěžejní otázkou dané problematiky je též otázka památkové ochrany konkrétních budov, která je na následujících stranách také do jisté míry pojednána.
The Town Halls Architecture of East Bohemia in the Years 1800-1938
Keywords: architektura; radnice; východní Čechy; instituce; 19. století; 20. století; architecture; town hall; Eastern Bohemia; institution; 19th century; 20th century