Reštaurovanie časti nástennej maľby "Nanebovstúpenie Krista" v interiéri kaplnky Bolestnej Panny Márie v Broumove, Olivětíne - Grančák, Marián (Univerzita Pardubice, 2018)
Bakalárska práca sa zameriava na reštaurovanie časti nástropnej maľby s vyobrazeným motívom Nanebovstúpenie Ježiša Krista. Nástropná maľba sa nachádza v kaplnke Panny Marie Bolestnej v časti Olivětín mesta Broumov. Interierová výmaľba kaplnky pochádza z obdobia baroka (18. storočie), predpokladaným autorom je pravdepodobne Jozef Hager. Práca sa skladá z reštaurátorského prieskumu a dokumentácie. Následne je doplnená o fotografickú, grafickú a textovú prílohu. Rozšírená kapitola tejto práce sa zaoberá rešeršou dostupných iontomeničov a ich použitím v reštaurátorskej praxi.
Restoration of a Part of a Mural Painting "Ascension of Jesus Christ" in the Interior of the Chapel of Our Lady of Sorrows in Broumov, Olivětín
Keywords: reštaurovanie; prieskum; nástropná maľba; Nanebovstúpenie Ježiša Krista; Broumov; Olivětín; iontomeniče; restoration; research; ceiling painting; Ascension of Christ; Broumov; Olivetin; ionexchange resins