Stres v práci pôrodných asistentiek - Bánovčinová, Ľubica; Struhárová, Paulína (Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, 2014)
Pracovný stres má viacero negatívnych následkov, ako je napríklad zhoršenie výkonu a efektivity, zdravotné problémy, častá absencia, pracovné úrazy a syndróm vyhorenia. Cieľom nášho prieskumu bolo zistiť najčastejšie sa vyskytujúce stresové situácie v skupine pôrodných asistentiek, ktorý tvorilo 100 pôrodných asistentiek s priemerným vekom 37,91±11,03. Na zisťovanie stresorov v pracovnom prostredí sme použili Meisterov dotazník neuropsychickej záťaže a Nursing stress scale. Ako najčastejšie sa vyskytujúce stresory boli uvádzané smrť a umieranie pacientov a konflikty s lekárom. Naopak najmenej často sa objavili skúsenosti s diskrimináciou. Intervencie zamerané na kontrolu zdrojov stresu v pracovnom prostredí sa zdajú byť dôležitými pre podporu práce zdravotníckeho personálu a zachovanie ich výkonnosti i zdravia.
Stress in work of midwives
Keywords: stresory; pracovné prostredie; pôrodné asistentky; stressors; work environment; midwives