Hodnocení pooperační bolesti u žen po císařském řezu - Rojšlová, Jana (Univerzita Pardubice, 2021)
Diplomová práce se zabývá hodnocením bolesti u pacientek po porodnické operaci- konkrétně po císařském řezu. Teoretická část práce definuje bolest, zaobírá se jejími možnostmi analgezie - farmakologické či alternativní a její hodnocení. Popisuje císařský řez a anestezii k němu využívanou, brzkou pooperační péči. Empirická část práce zkoumá rozdíl intenzity bolesti po císařském řezu ve spinální vs. celkové anestezii. Dále se zabývá možnými faktory, které by mohly ovlivňovat intenzitu a délku bolesti a následně jejího prožívání u žen po císařském řezu. Průzkumné šetření probíhalo v oblastní nemocnici ve východních Čechách od 1. 8. 2020 do 31. 12. 2020. Sběr dat byl uskutečněn retrospektivně studiem zdravotnických dokumentací a záznamem do předem vytvořeného záznamového archu vlastní konstrukce.
Evaluation of postoperative pain in women after section caesarean
Keywords: analgezie; anestezie; bolest; císařský řez; hodnocení bolesti; pooperační péče; analgesia; anesthesia; pain; pain assessment; postoperative care; section caesarean