Preventívne stratégie využívané pri posudzovaní rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení u žien po menopauze - Labudová, Monika; Puteková, Silvia (Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, 2015)
Príspevok pojednáva o problematike rizikových faktorov kardiovaskulárnych ochorení (KVO) u žien po menopauze a o preventívnych stratégiách využívaných pri ich pozitívnom ovplyvňovaní. Cieľom prieskumu bolo posúdiť vzájomné súvislosti medzi prítomnosťou ovplyvniteľných rizikových faktorov, aktívnym ovplyvňovaním životného štýlu, vekom vzniku a trvaním menopauzy, ako aj vekom a vzdelaním sledovaných žien. Výsledky prieskumu ukázali, že vedomosti žien o ovplyvniteľných faktoroch kardiovaskulárnych ochorení nepriamo súvisia s ich vekom, ako aj s dĺžkou trvania menopauzy. Lepšie vedomosti o rizikových faktoroch KVO majú mladšie ženy ako aj ženy s kratším trvaním menopauzy. Podobne existuje vzťah medzi vzdelaním ženy a aktívnou zmenou životného štýlu po menopauze ako preventívnej stratégie KVO: čím je vzdelanie vyššie, tým žena viac dbá na zdravý životný štýl. Na základe výsledkov však treba zdôrazniť aj to, že celkovo ženy v menopauze, spájanou s vyšším rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a ich komplikácií, podceňujú toto riziko - až 50 % respondentiek je podľa hodnoty BMI obéznych, z toho až 75% s centrálnou formou obezity (podľa pomeru WHR).
Preventive strategies used in risk assessment factors for cardiovascular disease in postmenopausal women
Keywords: menopauza; kardiovaskulárne ochorenia; primárna prevencia; rizikové faktory; správny životný štýl; menopause; cardiovascular disease; primary prevention; risk factors; healthy lifestyle