Faktory ovlivňující předčasné narození novorozenců - Stránská, Diana (Univerzita Pardubice, 2015)
Bakalářská práce se zabývá faktory ovlivňující předčasné narození novorozenců. Práce je teoreticko výzkumného charakteru a je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část je zaměřená především na rizikové faktory, které mohou vést k předčasnému porodu, péči porodní asistentky o ženu s hrozícím předčasným porodem a na péči o předčasně narozeného novorozence. Ve výzkumné části byl hlavní cíl zjistit nejčastější příčinu předčasného porodu u žen, které porodily do 28. gestačního týdne. Data byla získána prostřednictvím retrospektivní studie a následně byla pomocí statistického zpracování vyhodnocena. Výzkum byl zaměřený pouze na předčasné porody od 24. t. g. do 28. t. g. Výzkum probíhal v perinatologickém centru v ČR v období 2012 2013.
Factors affecting preterm birth of newborns
Keywords: evaluates factors; preterm births; preterm newborn; pain; rizikové faktory; předčasné porody; nedonošení novorozenci; bolest