Analýza protokolů pro VoIP telefonii - Pleskot, Vít (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce představuje a analyzuje protokoly pro VoIP telefonii, především se zaměřuje na protokoly Session Initialization protocol a Skinny Call Control Protocol. V teoretické části práce je zpracován úvod do VoIP telefonie. Rovněž je představena základní terminologie a základní architektury. Dále jsou podrobně popsány jednotlivé transportní a signalizační protokoly, jejich vlastnosti a odlišnosti. Samostatná kapitola je věnována i kvalitě služeb, která je pro VoIP telefonii zásadní. V praktické části je realizována případová studie firmy o dvou pobočkách, která se nachází v přechodové fázi mezi protokoly SIP a SCCP. Výsledkem práce je komplexní a ucelený přehled o možnostech a vlastnostech VoIP protokolů a komparativní analýza protokolů SIP a SCCP.
Analysis of VoIP telephony
Keywords: VoIP; CUCME; CME; SIP; SCCP; QoS; Cisco; Cisco Unified Call Manager Express