Dílo Tomáše Štítného: Ženy a rodinný prostor v díle Tomáše Štítného - Kurková, Markéta (Univerzita Pardubice, 2012)
Práce se zabývá ženou a rodinným prostorem v díle Tomáše Štítného. V úvodu je stručně nastíněna problematika Women studies v české a zahraniční historiografii. Poté je představen život a literární dílo Tomáše Štítného a shrnut jeho vztah k důležitým ženám v jeho životě. Další část je věnována obecně ženám a rodinnému prostoru ve středověké společnosti. V nejpodstatnější části práce je výtah informací ze Štítného děl a vytvoření obrazu ženy z jeho tehdejšího pohledu. Na konci jsou pak shrnuty závěry práce.
Literary Work of Tomas Stitny: Women and Family Circle in the Literary Work of Tomáš Štítný
Keywords: ženy; manželky; matky; hospodyně; Štítný, Tomáš; women; wives; mothers; housewives