Situace vyvolávající stres u pacientů se stomií střeva - Purmová, Adéla (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou prožívání pacientů se střevní stomií, jejich znalostmi základních informací ohledně stomie a stresujícími situacemi, které s tvorbou stomie úzce souvisí. Teoretická část bakalářské práce je zaměřena především na základní informace týkající se stresu, jeho činitele, důsledky stresu, adaptaci na stres a jeho prevenci pomocí různých technik. Další významná část teoretické části se zabývá střevní stomií z hlediska anatomie, druhy střevní stomie a typy konstrukce, příčinami pro vytvoření střevní stomie a komplikacemi, které se po vytvoření stomie mohou objevit. V neposlední řadě teoretická část zahrnuje také vliv stomie na život člověka, který je nadále zkoumán v praktické části. Pro tvorbu praktické části byl zvolen kvalitativní průzkum, který byl dále prováděn formou rozhovorů. Získané odpovědi participantů byly následně analyzovány v programu Atlas.ti a zpracovány pomocí zvolených kódů do myšlenkových map, které znázorňují spojitosti mezi kódy. Za nejvíce stresující situace pacienti se střevní stomií nejčastěji označovali péči o stomii a vypouštění stomického sáčku na jiných místech než v domácím prostředí a komplikace spojené se selháním stomického sáčku. S tím se shodovaly i původní obavy pacientů s novou stomií. Znalost základních informací o stomii byla v průzkumu shledána jako nedostatečná, ačkoliv stomici kladně hodnotí edukaci primárně stomickou sestrou.
Situations causing stress in patients with intestinal stoma
Keywords: stomie; střevní stomie; stres; kvalita života; kolostomie; ileostomie; stomy; intestinal stomy; stress; quality of life; colostomy; ileostomy