Studie vedení nové ozubnicové železniční dráhy v České republice - Harvan, Ondřej (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zabývá návrhem nové ozubnicové železniční trati v České republice. Teoretická část bakalářské práce obsahuje stručný výklad o historii ozubnicové železnice, popis jednotlivých typů ozubnic a popis navedení ozubeného kola do ozubnice. Porovnávací část bakalářské práce se zabývá studií technických parametrů ozubnicových železnic ve světě. Závěrem bakalářské práce je projektová část. Na základě poznatků, zjištěných v porovnávací části bakalářské práce a s použitím příslušných norem a předpisů byl vypracován koordinační situační výkres tří variant vedení trati, přehledné výkresy směrového a výškového řešení jednotlivých variant a vzorový příčný řez v širé trati nejvíce příznivé varianty.
Study of alignment of a new rack railway line in the Czech Republic
Keywords: ozubnicová dráha; ozubnicová železnice; ozubnice; cog railway; rack railway; rack