Metody provedení hysterektomie u pacientek s jiným než onkologickým gynekologickým onemocněním - Dudková, Renata (Univerzita Pardubice, 2025)
Tématem diplomové práce jsou metody provedení hysterektomie u pacientek s jiným než onkologickým gynekologickým onemocněním. Teoretická část se především věnuje různým typům hysterektomií, jejich historickému vývoji, charakteristikám, výhodám a nevýhodám, indikacím a kontraindikacím, operačním technikám, komplikacím a předoperační edukaci pacientek v této oblasti. V rámci retrospektivní studie jsou sledovány četnosti provedených hysterektomií u pacientek s jinou než onkologickou gynekologickou diagnózou za období dvou let ve vybraném soukromém zdravotnickém zařízení.
Methods of hysterectomy in patients with gynaecological diseases other than cancer
Keywords: hysterektomie; pacientka; perioperační péče; porodní asistentka; hysterectomy; patient; perioperative care; midwife