Pooperační komplikace a specifika ošetřovatelské péče u pacientů po apendektomii - Vavřičková, Lída (Univerzita Pardubice, 2020)
Bakalářská práce na téma "Pooperační komplikace a specifika ošetřovatelské péče u pacientů po apendektomii" se zabývá získáváním informací o pooperačních komplikacích u nejčastější náhlé příhody břišní a o specifikách její ošetřovatelské péče. Teoretická část popisuje zánětlivé náhlé příhody břišní, hlavně akutní apendicitidu, její diagnostiku, příznaky, terapii a další. Poté se práce věnuje pooperačním komplikacím po apendektomii. Poslední část teoretické části popisuje specifika ošetřovatelské péče o pacienty po apendektomii. Praktická část obsahuje dvě zpracované kazuistiky o pacientech, u kterých se po operaci vyskytly pooperační komplikace. Dále jsou zde retrospektivně dohledány data o pacientech, kteří za rok 2018 a 2019 postoupili apendektomii laparoskopicky nebo klasicky. Praktická část je zakončena sepsáním doporučení pro praxi na chirurgickém oddělení, o tom, jak ošetřovat pacienty s pooperačními komplikacemi.
Postoperative complications and specifics of nursing care in patients after appendectomy
Keywords: náhlá příhoda břišní; apendicitida; apendektomie; pooperační komplikace; ošetřovatelská péče; sudden abdominal event; appendicitis; appendectomy; postoperative complications; nursing care