Komplexní restaurování vápencové sochy sv. Jana Nepomuckého z Hrabětic včetně podstavce - Pařenicová, Petra (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce popisuje průběh restaurování vápencové sochy sv. Jana Nepomuckého z Hrabětic včetně podstavce. Práce obsahuje popis památky, jejího poškození a základní údaje o ni. Dále je součástí práce restaurátorský průzkum na jehož základě je stanovena koncepce restaurování. Pozornost je rovněž vjenována postupu restaurátorských prací, realizovaných na sochách. jsou zde popsány jednotlivé technologické, řemeslné a výtvarné postupy uplatněné při restaurování uměleckého díla se zvláštním zřetelem na jeho specifické problémy, především rekonstrukci chybějících částí a atributu. Součástí práce je i rozsáhlá obrazová a grafická dokumentace, ilustrující jednotlivé kroky při restaurování a problematiky pojednané v textové části.
The complex restoration of the limestone sculpture Jan Nepomucky from Hrabetice including a pedestal
Keywords: restaurování; sochy; restaurátorský průzkum; Nepomucký, Jan; restoration; sculptures; restoration investigation