Pojetí dobra v Obecné poradě o nápravě věcí lidských J. A. Komenského - Jadrníčková, Nela (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce je zaměřena k pojetí dobra v Obecné poradě o nápravě věcí lidských Jana Amose Komenského. Podle Komenského je dobro tím, k čemu mají všichni lidé směřovat ze své lidské přirozenosti. Komenský opakovaně zdůrazňoval, že věci lidské jsou pokažené, což lidské pokolení odklání od cesty za dobrem a přivádí je na scestí. Je nutné věci lidské napravit. Pokažení se projevuje ve všem, co se týká lidské bytosti, proto má být zjednána universální náprava. Komenský věřil, že takováto náprava je uskutečnitelná. Součástí jeho všenápravného programu jsou i jeho myšlenky o dobru, především pak rozlišení dobra pravého, zdánlivého, podřadného. Komenský v úvahách o dobru navazoval na antickou tradici, na Platóna a Aristotela. Jeho pojetí ctnosti je inspirováno Aristotelovou definicí ctnosti jako středu mezi dvěma krajnostmi. Správnou mírou mu má byt střed mezi nadbytkem a nedostatkem. Přál si, aby dobro bylo ve všech věcech a ve všech lidech prostoupeno a vše bylo ve vzájemné harmonii.
Conception of the Good in De rerum humanarum emendatione consultatio catholica by J. A. Comenius
Keywords: dobro; náprava; lidská přirozenost; věci lidské; zbožnost; probuzení; světlo; rozumnost; ctnost; good; reformation; human nature; human things; piety; awakening; light; rationality; virtue