Stanovení bakterií rodu Aeromonas v technologicky neupravených zdrojích pitných vod - Helebrantová, Jana (Univerzita Pardubice, 2015)
Diplomová práce byla zaměřena na stanovení bakterií rodu Aeromonas v neupravených zdrojích pitných vod. Celkem bylo analyzováno 35 vzorků z toho 13 vzorků bylo z přírodních studánek a 22 vzorků z domovních studní. Dle vyhlášky č. 83/2014 Sb. byly pomocí membránové filtrace sledovány koliformní bakterie, Escherichia coli, intestinální enterokoky a celkové počty mikroorganismů kultivovaných při 22 °C a při 36 °C. Ke stanovení koliformních bakterií a Escherichia coli byly kromě membránových filtrů použity metody Colilert-18/Quanti-Tray a pro enterokoky Enterolert-DW/Quanti-Tray. Metodou real-time PCR byly pomocí GenEluteTM Bacterial Genomic DNA a RapidWater? DNA Isolation kitu stanoveny bakterie rodu Aeromonas přímo ve vzorcích vod. Pro bakterie rodu Aeromonas byla pomocí růstových křivek stanovena optimální teplota růstu.
Determination of the genus Aeromonas in technologically untreated sources of drinking water
Keywords: Aeromonas; koliformní bakterie; real-time PCR; mikrobiologický rozbor vody; růstová křivka; Aeromonas; Coliform bacteria; real-time PCR; microbiological analysis of water; growth; curve