Ženy na rozcestí - komparace ženských osobností okolo divadla 1939-1945 - Jedličková, Blanka (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce se zabývá postavením ženy v protektorátní společnosti. Zobrazuje nejenom každodenní realitu života v Protektorátu Čechy a Morava, ale také proměnu celé společnosti, která se musela vyrovnat s okupačním represivním aparátem, řízeným válečným hospodářstvím, propagandou, udavačstvím, nacistickou perzekucí i strachem. Práce porovnává životní osudy žen okolo divadla v rámci protektorátní každodennosti, zkoumá jejich životní postoj, jak se vyrovnávaly s okupační realitou, či se jí přizpůsobovaly. Sleduje chování žen, které se dostaly na rozcestí a musely se rozhodnout, zda kolaborují, připojí se k odbojové činnosti nebo se nečinně pokusí "jen přežít".
Women at the Crossroad - Comparison of Female Personalities around the Theatre during 1939-1945
Keywords: protektorát; každodennost; divadlo; ženy; odboj; kolaborace; rezistence; protectorate; daily routine; theatre; women; resistance movement; collaboration; resistance