Problematika syndromu diabetické nohy u seniorů s onemocněním diabetes mellitus II. typu - Durayová, Tereza (Univerzita Pardubice, 2024)
Bakalářská práce je zaměřena na problematiku syndromu diabetické nohy u seniorů. Teoretická část je věnována definici onemocnění diabetes mellitus, dále se pak zaměřuje již přímo na diabetes mellitus II. typu, na jeho příčiny, příznaky, diagnostiku, léčbu a komplikace, a konkrétně pak na samotný SDN. V textu jsou též uvedena specifika stáří, je zde vymezen pojem edukace. Průzkumná část práce je zaměřena na znalosti pacientů v oblasti péče o dolní končetiny a informace o SDN, které jsou zjišťovány pomocí dotazníku. Výsledky poukazují na nedostatečnost edukace v oblasti projevů SDN, nevhodnosti promazávání nohou i mezi prsty a důležitosti barvy ponožek. Potřeba je se nadále zaměřit na správné techniky stříhání nehtů, výběr vhodné obuvi a na potíže, komplikace hrozící při dekompenzaci DM.
The problematics of diabetic foot syndrome in senior age with diabetes mellitus II. type
Keywords: diabetes mellitus II. typu; dotazník; edukace; syndrom diabetické nohy; průzkum; znalosti; diabetes mellitus II. type; education; knowledge; questionnaire; research; diabetic foot syndrome