Technologie přepravy osob s omezenou schopností pohybu v ŽD - Čižinský, Roman (Univerzita Pardubice, 2007)
Diplomová práce se zabývá technologií přepravy osob s omezenou schopností pohybu v železniční dopravě. První část obsahuje základní pojmy a podmínky samostatného a bezpečného pohybu osob s omezenou schopností pohybu. Dále uvádí základní právní a technické normy včetně navazujících vnitropodnikových předpisů. Druhá část analyzuje současné technologie přepravy a třetí část obsahuje konkrétní návrhy na zlepšení technologie přepravy. Pomocí vybrané metody síťové analýzy je řešeno zkrácení technologické doby objednávky zařazení vhodného vozu do vlaku pro cestující na vozíku, a to zavedením informačního objednávkového systému. Dále jsou zde uvedeny další návrhy pro zvýšení kvality přepravy cílové skupiny. V závěru diplomové práce jsou hodnoceny dosažené výsledky.
Technology of railway transport for disabled passengers
Keywords: železniční doprava; bezbariérová přístupnost; cestující; omezená pohyblivost; přeprava