Vzdělávání učitelů primárních škol v historicko-srovnávací a systematické perspektivě - Spilková, Vladimíra (My University, 2024)
Přehledová studie analyzuje klíčové trendy ve vývoji vzdělávání této kategorie učitelů u nás od konce 19.století do současnosti na pozadí vývojových trendů v západoevropských zemích. V centru pozornosti jsou proměny po roce 1989 v kontextu měnících se společenských podmínek a transformace školství s cílem identifikovat pozitivní stránky dosavadního vývoje i kritická místa a otevřené otázky v koncepci a realizaci studia učitelství. Je reflektována role primární pedagogiky, v českém kontextu nově konstituovaného oboru, v tvorbě koncepce a inovacích studijních programů učitelství pro primární školu. Retrospektivní pohled je východiskem k úvahám o perspektivách dalšího vývoje.
Primary school teacher education in historical, comparative and systematic perspective
Keywords: transformace; primární vzdělávání; učitel primární školy; příprava učitelů; transformation; primary education; primary school teacher; teacher education