Viskozitní chování amorfních materiálů systému Ge-Se - Jelínek, David (Univerzita Pardubice, 2023)
Práce se zabývá vlastnostmi a viskozitním chováním dvousložkového skla germania a selenu. Byla studována čtyři složení z toho systému s obsahem 5, 10, 15 a 20 at. % germania. Experiment se věnoval měření teplotní závislosti viskozity pomocí termomechanického analyzátoru. Byly použity metody transversálního toku a penetrace válcovým a polokulovým indentorem. Dále byly měřeny teploty skelné transformace pomocí diferenční skenovací kalorimetrie. Získaná data byla porovnána s dostupnými literárními daty a diskutována.
Viscosity of Ge-Se amorphous materials
Keywords: chalkogenidové sklo; germanium; selen; viskozita; termomechanický analyzátor; diferenční skenovací kalorimetrie; chalcogenide glass; germanium; selenium; viscosity; thermomechanical analyzer; differential scanning calorimetry