Drobná kriminalita v Náchodě a okolí v první třetině 17. století - Stehlíková, Barbora (Univerzita Pardubice, 2012)
Bakalářská práce se zabývá drobnou kriminalitou, která byla řešena před rychtářským soudem v Náchodě a okolí v první třetině 17. století, konkrétně v letech 1615-1622. Hrdelní kriminalita v Náchodě již zpracována byla. Náchodská smolná kniha má i svoji ediční podobu, ale o drobné kriminalitě, do které spadají spory o čest nebo spory o dluhy, žádná souhrnná práce nevyšla. Všechny tyto přestupky jsou zaznamenány v náchodských rychtářských manuálech, které jsem se rozhodla zpracovat a zasadit do kontextu podobného bádání na jiných panstvích. Obsahem práce jsou poměry v Náchodě od středověku až po sledované období, vymezení úřadu a funkce rychtáře v raném novověku, analýza manuálů ve sledovaném období, rozdělení podle případů a zjištění jakým způsobem byly spory rychtářem řešeny.
Criminality in Náchod and its Villages in the First Third of 17 Century
Keywords: Náchod; rychtář; kriminalita; raný novověk; Náchod; bailiff; crimes; Early modern Era