Enantioselektivní katalyzátory odvozené od amidů a thioamidů (3S)-1,2,3,4-tetrahydroisochinolin-3-karboxylové kyseliny - Androvič, Ladislav (Univerzita Pardubice, 2012)
Souhrn Bylo připraveno a charakterizováno osm nových opticky čistých N-substituovaných (S)-1,2,3,4-tetrahydroisochinolin-3-karboxamidů a thioamidů: (3S)-1,2,3,4-tetrahydro-isochinolin-3-karboxamid (3S)-N-(pyridin-2-yl)-1,2,3,4-tetrahydroisochinolin-3-karboxamid, (3S)-N-benzyl-1,2,3,4-tetrahydroisochinolin-3-karbox-amid, (3S)-N-[(1S)-1-fenylethyl]-1,2,3,4-tetrahydro-isochinolin-3-karboxamid, (3S)-N-[(1R)-1-fenylethyl]-1,2,3,4-tetrahydro-isochinolin-3-karboxamid, (3S)-N-[(4-methylfenyl)sulfonyl]-1,2,3,4-tetrahydro-isochinolin-3-karboxamid, (3S)-N-[(1S)-1-fenylethyl]-1,2,3,4-tetrahydroiso-chinolin-3-karbothioamid a (3S)-N-[(1R)-1-fenylethyl]-1,2,3,4-tetrahydro-isochinolin-3-karbothioamid. Tyto amidy a thioamidy byly testovány jako organokatalyzátory aldolizační reakce acetonu s 4-nitrobenzaldehydem (20 mol% katalyzátoru; 25 °C, - 10 °C). Thioamidy poskytují vyšší enantioselektivitu vzniku (4R) nebo (4S)-4-hydroxy-4-(4-nitrofenyl)butan-2-onu ve srovnání s analogickými amidy. (3S)-N-[(1R)-1-Fenylethyl]-1,2,3,4-tetrahydroisochinolin-3-karbothioamid poskytuje v dané sérii nejlepší enantioselektivní výtěžek (17%, 77% ee), katalyzuje však mnohem pomaleji než analogický (S)-prolinový derivát (62 % ; 84% ee ).
Enantioselective catalysts derived from amides and thioamides of (3S)-1,2,3,4-tetrahydroisoquinoline-3-carboxylic acid
Keywords: aldolizace; enantioselektivita; organokatalýza; tetrahydroisochinolin-3-karboxamidy; aldolization; enantioselectivity; organocatalysis; tetrahydroisoquinoline-3-carboxamides