Cholesterol a žlučové kyseliny v metabolismu lipidů - Brzáková, Anna (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou cholesterolu a žlučových kyselin. Zaměřuje se na hlavní funkce cholesterolu a žlučových kyselin v metabolismu lipidů. Dále se zabývá onemocněními spojenými s jejich špatnou funkcí. Poslední kapitola popisuje metody stanovení cholesterolu a žlučových kyselin.
Cholesterol and bile acids in lipid metabolism
Keywords: cholesterol; apolipoproteiny; žlučové kyseliny; metabolismus; nealkoholická tuková jaterní choroba; ateroskleróza; cholesterol; apolipoproteins; bile acids; metabolism; nonalcoholic fatty liver disease; atherosclerosis