Prožívání těhotenství, porodu a šestinedělí u žen s gestačním diabetem mellitem - Syrovátková, Miluše (Univerzita Pardubice, 2022)
Teoretická část práce první části obecně popisuje diabetes mellitus jako takový, následně se zabývá problematikou onemocnění gestační diabetes v těhotenství, je zde charakteristika daného onemocnění, diagnostika, prenatální péče, léčba, komplikace a rizika spojená s gestačním diabetem mellitem. Konec teoretické části se zabývá prožíváním žen a samotným prožíváním nemoci. Průzkumná část byla utvořena na základě kvalitativního šetření, jehož průběh byl uskutečněn za pomocí polostrukturovaných rozhovorů a zaměřuje se na prožívání těhotenství u žen s gestačním diabetem mellitem.
Experiencing pregnancy, childbirth and the puerperium in women with gestational diabetes mellitus
Keywords: těhotenství; gestační diabetes mellitus; diabetes; plod; matka; novorozenec; léčba; diagnostika