Stereotypy Němce a Německa v České společnosti od 19. století - Šírová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2002)
Práce se zabývá otázkou stereotypů ve vědomí lidí. Pojednává nejprve o obecné problematice stereotypů, dále se zaměřuje na stereotyp Němce a Německa v české společnosti 19. a 20. století a v závěru předkládá výsledky výzkumu etnických stereotypů na Gymnáziu Ivana Olbrachta v Semilech.
The stereotypes of German and Germany in Czech society from the 19.th century
Keywords: stereotypy; předsudky; Němci; Německo; česká společnost; 19. století; 20. století; česko-německé vztahy