Péče o hradní zříceniny ve východních Čechách v letech 1945-2018 v kulturně-historickém kontextu (na příkladech vybraných objektů) - Khol, Rudolf (Univerzita Pardubice, 2019)
Předkládaná diplomová práce se zabývá problematikou péče o hradní zříceniny na příkladech vybraných objektů ve východních Čechách v období let 1945-2018. Další zjištění se týkají přístupu státu, památkové péče a veřejnosti k těmto objektům v kulturně-historickém kontextu. Práce také analyzuje vývoj kastelologického bádání a metodických principů péče o torzální architekturu na našem území. Výzkum je založen na analýze pramenné základny, na studiu relevantní literatury k danému tématu a průzkumu jednotlivých vybraných objektů in situ.
Preservation of Castle Ruins in Eastern Bohemia between 1945 and 2018 in Cultural and Historical Context
Keywords: památková péče; hradní zříceniny; východní Čechy; 20.-21. století; preservation; castle ruins; Eastern Bohemia; 20th-21st century