Odkaz Homo neanderthalensis v genomu moderního člověka - Jenčová, Pavla (Univerzita Pardubice, 2013)
Tato práce prezentuje nové metody sekvenování neandertálského genomu. Interpretuje výsledky těmito metodami získané a tedy i zásah neandertálců do genomu moderních lidí. Také uvádí anatomickou stavbu neandertálců a území, kde žili.
Homo neanderthalensis link in the modern human type genome
Keywords: neandertálec; genom; starověká DNA; nová generace sekvenování; evoluce; kostra; neanderthal; genome; ancient DNA; new generation sequencing; evolution; skeleton