Hodnocení úrovně znalostí u pacientů s diabetem - Králová, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá znalostmi nemocných s diabetem mellitem. Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Teoretická část je zaměřena na onemocnění diabetes mellitus, jeho příznaky, mechanismus působení inzulinu, dělení diabetu mellitu, diagnostiku, léčbu, fyzickou aktivitu a diabetes mellitus, komplikace diabetu mellitu a edukaci nemocných s diabetem mellitem. Praktická část se zabývá hodnocením znalostí u nemocných s diabetem mellitem ve vybraných oblastech, hodnotí rozdíl mezi znalostmi nemocných s diabetem mellitem 1. a 2. typu a porovnává výsledky testu dle pohlaví. Znalosti nemocných s diabetem mellitem byly zjišťovány pomocí dotazníku vlastní tvorby dle stanovených cílů a výzkumných otázek.
Assessment of knowledge levels in patients with diabetes
Keywords: diabetes mellitus; diabetes mellitus 1. typu; diabetes mellitus 2. typu; znalosti; hodnocení znalostí; dotazník; diabetes mellitus; type 1 diabetes; type 2 diabetes; knowledge; assessment of knowledge; questionnaire