Platónova touha - Bečková, Adriana (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem bakalářské práce je rozbor a porovnání článků napsaných Davidem Halperinem a Marthou Nussbaumovou. Halperinův článek Plato and the Metaphysics of Desire se zaměřuje na teorii touhy a její systematické rozdělení. Zabývá se zkoumáním různých pojetí eróta v antickém Řecku a jejich podobnosti s Platónovou metafyzikou erotické touhy. Práce dále popisuje článek Commentary on Halperin od Marthy Nussbaumové, který je kritikou Halperinových tezí a také představuje stručný vhled do Platónovy teorie eróta. Konec práce je věnován srovnání obou článků.
Plato´s Desire
Keywords: Halperin, David; Nussbaumová, Martha; erós; touha; Platón; antické Řecko; eros; desire; Plato; ancient Greece