Pracovní uplatnění osob se zdravotním postižením - Kaucká, Lucie (Univerzita Pardubice, 2017)
Tato práce se zabývá otázkami pracovního uplatnění osob se zdravotním postižením na trhu práce. Teoretická část práce se zaměřuje na definování důležitých pojmů, které se vztahují k problematice, zejména pojmu osoba se zdravotním postižením. Definovány jsou také druhy zdravotního postižení a vzdělávání těchto osob. Dále je v práci popsán význam práce pro člověka, nástroje, které se podílí na zaměstnávání osob se zdravotním postižením a nastíněna problematika práv a povinností zaměstnavatelů. Výzkumná část práce má za cíl zjistit názory a znalostí o pracovním uplatnění osob se zdravotním postižením pracovníků úřadu práce a pracovníků, kteří jsou v přímém kontaktu na pracovišti s těmito osobami. Prezentace výsledků je na závěr doplněná diskuzí.
The job opportunities for persons with health disabilites
Keywords: osoby se zdravotním postižením; význam práce pro člověka; pracovní uplatnění OZP; vzdělávání OZP; práva a povinnosti zaměstnavatele; person with disabilities; importance of work for humans; job oportunities; education; rigts and obligations of employers