Historie každodennosti horníků v 1. polovině 20. století v Čechách - Bárta, Adam (Univerzita Pardubice, 2020)
Diplomová práce se zabývá rekonstrukcí každodenního života horníků v Čechách v první polovině 20. století. Práce pomocí jednotlivých kapitol analyzuje faktory, které ovlivňovaly každodennost horníků. Mezi hlavní témata práce patří stravování, bydlení, odívání, volný čas, život hornických žen a dětí, motivace k výběru profese horníka nebo také profesní růst horníka. Nedílnou součástí práce jsou i výzkumy sociálních determinantů spojených s důlním odvětím, stávky, mzdové poměry a pracovní úrazovosti horníků, doplňovány dobovými příklady.
History of miners' everyday life in the first half of the 20th century in Bohemia
Keywords: každodennost; horníci; Čechy; paměti; everydayness; miners; Bohemia; memoirs