Cíničité pigmenty s lanthanoidy - Naušová, Veronika (Univerzita Pardubice, 2010)
Byly připravovány žlutookrové keramické pigmenty na základě oxidu cíničitého s příměsí vanadu (tzv. Kassiteritová žluť). Do směsí pro syntézu pigmentů byly přidávány jako další příměs oxidy jednotlivých lanthanoidů. Cílem bylo získat pigmenty v jasnějším žlutém barevném odstínu. Připravené pigmenty byly aplikovány do organického pojivového systému a do keramické glazury. Byla potom hodnocena jejich barevnost.
Stannates with lanthanoids
Keywords: keramické pigmenty; kassiteritový pigment; oxidy lanthanoidů; ceramic pigments; cassiterite pigments; lanthanide oxides