Environmentální žal ve spiritualitě ekologa - Sládek, Karel (My University, 2023)
Environmentální nebo ekologický žal je dlouholetým fenoménem nejen v akademické komunitě. Tento článek představuje úvahy o environmentálním žalu jako fenoménu spirituality, a to jak v jeho obecně lidském, v přirozeném procesu poznání, tak v jeho duchovním a biblickém kontextu, včetně specificky křesťanského zarámování do eschatologické perspektivy. Environmentální žal je tedy pojímán jako součást teorie poznání a přirozené kontemplace, jako výraz vrozené nostalgie po ráji a strachu z jeho opětovné ztráty, výzva k ekologickému obrácení, k ekologickému smíření v naději na eschatologické naplnění.
Environmental Grief in the Spirituality of the Ecologist
Keywords: environmentální žal; ekologická spiritualita; krása přírody; ekologická konverze; eschatologie; environmental grief; ecological spirituality; beauty of natute; ecological conversion; eschatology