Studie vlivu přechodných kovů na termoelektrické vlastnosti Bi2O2Se - Sojka, Antonín (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá studiem rozpustnosti přechodných kovů v systému Bi2O2Se a vlivu koncentrace Mn jako dopantu na termoelektrické (TE) vlastnosti Bi2O2Se. Byly připraveny polykrystalické vzorky Bi2-xVxO2Se (x = 0,02; 0,2) Bi2-xNixO2Se (x = 0,02; 0,2), Bi2-xFexO2Se (x = 0,01; 0,02; 0,1; 0,2; 0,3) a Bi2-xMnxO2Se (x = 0; 0,01; 0,02; 0,1; 0,2; 0,3; 0,4; 0,5). Vzorky byly charakterizovány rentgenovou difrakční analýzou. Byla na nich měřena teplotní závislost měrné elektrické vodivosti, Seebeckova koeficientu a tepelné vodivosti. Z těchto dat byl vypočítán výkonový faktor a parametr termoelektrické účinnosti. Na vybraných vzorcích byla provedena analýza pomocí skenovacího elektronového mikroskopu, energiově disperzní spektroskopie a měřeno Hallovo napětí. Rozdílné průběhy termoelektrických vlastností měřených vzorků byly vysvětleny existencí různých bodových defektů.
The study of the influence of transient metals on thermoelectric properties of Bi2O2Se
Keywords: Bi2O2Se; polykrystal; termoelektrické vlastnosti; dopování; bodové poruchy; Bi2O2Se; polycrystal; thermoelectric properties; doping; point defects