Hodnocení kvality života žen po menopauze - Dopitová, Daniela (Univerzita Pardubice, 2016)
Tato diplomová práce se zaměřuje na kvalitu života žen po menopauze. V teoretické části je charakterizována terminologie menopauzy, symptomy menopauzy a následná léčba menopauzálních symptomů. Dále jsou definovány pojmy "kvalita života" a "kvalita života související se zdravím". Výzkumná část prezentuje data, která byla získána pomocí tištěné formy české standardizované verze dotazníku Menopause Rating Scale určeného k hodnocení kvality života žen po menopauze. Dotazník byl rozdáván ženám ve věku 45 - 65 let, u kterých je již ukončen menstruační cyklus a objevují se u nich symptomy estrogenního deficitu. Cílem šetření bylo zjistit, zda menopauza ovlivnila kvalitu života sledovaných žen.
Rating Health-Related Quality of Life after Menopause
Keywords: kvalita života; kvalita života související se zdravím; Menopause Rating Scale; menopauza; menopauzální symptomy; quality of life; health related quality of life; Menopause Rating Scale; menopause; menopausal symptoms