Energetická optimalizace rozjezdu experimentálního vozidla - Novák, Jaroslav; Lelek, Tomáš; Čermák, Dušan; Lettl, Jiří (Vysoké učení technické v Brně, 2016)
Příspěvek se věnuje rozpracování analytické metody pro výpočet optimální tažné síly a zrychlení pro dosažení minimální spotřeby energie při rozjezdu experimentálního kolejového vozidla, které je napájeno z akumulátorů. Tato metoda primárně zohledňuje konstantní jízdní odpory vozidla, ztrátové výkony způsobené průchodem elektrického proudu, zejména v odporech vinutí trakčních motorů, analyzován je i vliv ztrátového výkonu ve vnitřním odporu akumulátoru. V příspěvku jsou prezentovány výsledky analytických výpočtů pro různé podmínky, dále jsou uvedeny výsledky srovnávacích měření na experimentálním vozidle. Tato metoda je zjednodušená, připravuje aparát pro obdobné výpočty u reálných železničních vozidel po zohlednění vlivů, které je možno u experimentálního vozidla zanedbat.
Energetic Optimalization of Experimental Car Acceleration
Keywords: energie; kolejové vozidlo; trakční akumulátor; elektrický pohon; energy; rail car; traction accumulator; electricaů