Hrádek u Šárovcovy Lhoty - Jaklová, Iva (Univerzita Pardubice, 2013)
Cílem mé bakalářky je zpracování zjištění archeologického výzkumu z lokality Hrádku u Šárovcovy Lhoty, dále zpracování archeologického materiálu, přírodních podmínek, dějin bádání a historického rámce. O Hrádku nejsou žádné písemné prameny, proto je kladen důraz na zpracování archeologických nálezů, které tvoří především střepy keramiky. Většina archeologického materiálu byla získána ze záchranných výzkumů z let 1974 a 1981-1982, které provedli J. Sigl a V. Vokolek z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Převážná část nálezů je tedy uložena v depozitáři Muzea východních Čech v Hradci Králové, několik desítek je pak v Regionálním muzeu v Jičíně. Další archeologické nálezy jsou v soukromé sbírce, k tomuto materiálu jsem však přístup neměla. K práci je přiložen katalog nálezů s jejich popisem, kresebná a fotografická dokumentace.
Deserted Manor House by Šárovcova Lhota
Keywords: archeologie; hrady; tvrze; středověk; keramika; 13. století; archeology; castle; fort; Middle Ages; pottery; 13th century