Vliv přítomnosti sloučenin manganu na proces bělení sulfátové buničiny - Horváth, Miroslav (Univerzita Pardubice, 2018)
Tato diplomová práce se zabývá účinkem peroxidu vodíku a kyslíku na bělení sulfátové buničiny a vlivem přídavku iontů manganu na tento proces. Jsou studovány především pevnost v tahu při nulovém upnutí a ISO bělost v závislosti na podmínkách bělení. Bělicí stupně jsou pak prováděny při různých teplotách a dávkách peroxidu vodíku.
Effect of manganese compounds on the sulphate pulp bleaching process
Keywords: sulfátová buničina; bělení peroxidové; Fentonova reakce; sloučeniny manganu.; kraft pulp; Fenton's reaction; peroxide bleaching; manganese compounds.