Analýza motorových olejů používaných v automobilech značky Volvo - Mládek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2012)
Cílem bakalářské práce je analyzovat motorové oleje používané ve vybraných modelech osobních vozidel značky Volvo, které jsou osazovány identickým vznětovým agregátem splňujícím emisní normu EURO 4 a plněny stejným motorovým olejem. Hlavním aspektem je posouzení degradace olejových náplní provozovaných v automobilech u modelových řad s rozdílnou hmotností a průměrnou spotřebou paliva. Pro hodnocení olejů byly použity tyto metody: infračervená spektrometrie s Fourierovou transformací (FTIR), laserová analýza částic na analyzátoru Spectro LNF Q200 a atomová emisní spektrometrie s rotační diskovou elektrodou
Analysis of engine oils used in Volvo cars.
Keywords: motorové oleje; znečištění olejů; částice opotřebení; Spectro LNF Q200; motor oil; oil pollution; particulate matter of wear