Proměny pojetí bezpečnosti (středoevropského) města ve 20. století z pohledu plánování rozvoje měst - Šilhánková, Vladimíra; Pondělíček, Michael (Univerzita Pardubice / Civitas per Populi, 2013)
Článek se věnuje analýze vývoje rizik a proměny pojetí bezpečnosti města v kontextu střední Evropy v průběhu 20. století. Bylo by totiž mylné domnívat se, že tím, že naše města od poloviny 19. století již nepotřebují hradby, nepotřebují už vlastně žádné obranné systémy. Opak je totiž pravdou. Bezpečností rizika se totiž neustále mění a vyvíjí a bohužel i rozšiřují. Metodologicky je článek založen na analýze historických údajů, jejich deskripci a komparaci s obecnými metodologickými přístupy v oblasti urbanismu a bezpečnosti stejně tak jako na vlastním pozorování a jeho analýze a následné syntéze s obecnými poznatky.
Changes in understanding of (middle european) city security in 20th century from the city planning point of view
Keywords: město; bezpečnost; vývoj stavby měst; 20. století; town; security; urban building history; 20th century