Žák s odlišným mateřským jazykem jako žák se speciálními vzdělávacími potřebami na základní škole - Hájková, Lucie; Čermák, Zdeněk (Ostravská univerzita. Pedagogická fakulta, 2024)
Cílem příspěvku bude pojednat o praxi při realizaci vzdělávání žáků s odlišným mateřským jazykem na základních školách, jakožto žáků se speciálními vzdělávacími potřebami s důrazem na to, že se jedná o žáky nejen s jazykovou bariérou, ale především se socio-kulturním znevýhodněním. Díky geopolitickým událostem, globalizovaností (smíšená partnerství, ekonomické důvody) jejich počet na základních školách stále narůstá a školy, vedení i samotní učitelé stejně tak jako odborní pracovníci školních poradenských pracovišť a školních poradenských zařízení se musí ve své praxi s touto relativně novou problematikou neustále potýkat. V rámci příspěvku se tedy budeme zabývat opatřeními, která byla přijata na národní úrovni, stejně tak jako analýzou vzdělávacích potřeb žáků s odlišným mateřským jazykem příp. realizací vybraných podpůrných opatření při jejich vzdělávání.
A PUPIL WITH A DIFFERENT MOTHER TONGUE AS A PUPIL WITH SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS IN PRIMARY SCHOOL
Keywords: odlišný mateřský jazyk; podpůrné opatření; speciální vzdělávací potřeby; základní škola; different mother tongue; support measures; special educational needs; primary school