Čas jako distentio animi. K Augustinovu porozumění času v XI. knize Confessiones z hlediska jeho fenomenologické interpretace v Heideggerově přednášce Des heiligen Augustinus Betrachtung über die Zeit, Confessiones lib. XI. a kritiků této přednášky - Nedbal, Jan (Univerzita Pardubice, 2012)
Tématem diplomové práce je Augustinova porozumění času jako rozpětí ducha (distentio animi) v XI. knize Confessiones z hlediska jeho fenomenologické interpretace v Heideggerově přednášce Des hl. Augustinus Betrachtung über die Zeit, Confessiones lib. XI. a jejích kritiků. Diplomová práce je rozdělena do sedmi kapitol: 1. Formulace problémů, 2. Augustinovo porozumění času jako distentio animi v XI. knize Confessiones, 3. Heideggerova fenomenologická interpretace Augustinova porozumění času v Confessiones, 4. Kritici Heideggerovy interpretace Augustinova porozumění času v Confessiones, 5. Pokus o zachycení a výklad ústředních obratů Augustinova zkoumání času a subtilnější rozbor pojmu distentio, 6. Shrnutí Heideggerovy interpretace Augustinova porozumění času s ohledem na její kritiky a čas z hlediska eschatologie u Augustina a 7. Závěr. Cílem práce je porozumění Augustinovým meditacím o čase a kritické shrnutí Heideggerovy explikace Augustinovy teorie času.
Time as distentio animi. On Augustine´s understanding of time in Confessiones - Book XI and fenomenolgical interpretation of this in Martin Heidegger´s work
Keywords: filosofie času; čas; fenomenologie; Augustinus Aurelius; Confessiones; Vyznání; Heidegger, Martin; Herrmann, Friedrich-Wilhelm von; Flasch, Kurt; Philosophie der Zeit; Zeit; Phänomenologie; Confessiones; Bekenntnisse