Přímé zahraniční investice a rozvoj regionu - Hýblová, Aneta (Univerzita Pardubice, 2013)
Práce se zabývá problematikou přímých zahraničních investic, jejich vymezením, příčinami lokalizace, dopady na hostitelskou ekonomiku a jejich podporou v podobě investičních pobídek. V první části práce je problematika přímých zahraničních investic nastíněna obecně s akcentem na situaci v České republice. Dále se práce zaobírá analýzou vlivu přímých zahraničních investic na rozvoj českých regionů, v oblasti ukazatelů hrubého domácího produktu a trhu práce. Část analýzy je věnována i komparaci dopadů vybraných investičních projektů na rozvoj regionů, v nichž jsou lokalizovány. Cílem této práce je ověření platnosti hypotéz, které jsou zaměřeny na účinky přímých zahraničních investic na vybrané ekonomické regionální ukazatele a porovnání účinků investic v různých regionech.
Foreign direct investment and regional development
Keywords: přímé zahraniční investice; regionální rozvoj; investiční pobídky; investiční projekty; foreign direct investment; regional development; investment incentives; investment projects