Vnímání výkonnosti dodavatelů z pohledu vybraného odběratele - Bártová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zabývá výkonností dodavatele pohledem jeho odběratele. Nejprve je vymezen pojem výkonnost, problémy spojené s hodnocením výkonnosti a přístupy a metody, které se k měření a hodnocení výkonnosti používají. V rámci metody Balanced Scorecard je rozebrána zákaznická perspektiva. Dále jsou popsána jednotlivá výstupní měřítka zákaznické výkonnosti. Byl zrealizován výzkum pomocí dotazníku zaměřený na vnímání výkonnosti vybraného dodavatele pohledem odběratele. Výsledky výzkumu byly vyhodnoceny a byly určeny problémové oblasti, ve kterých by se měl dodavatel zlepšit, aby ho odběratel lépe vnímal.
The perception of supplier performance from a selected subscriber point of view
Keywords: výkonnost dodavatele; spokojenost zákazníka; loajalita zákazníka; retence zákazníka; hodnocení a měření výkonnosti; supplier performance; customer satisfaction; customer loyalty; customer retention; evaluation and measuring of performance