Vrchnostenský soud na panství Jilemnice na konci 18. století - Čermáková, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2013)
Bakalářská práce se zabývá vrchnostenským soudem na panství Jilemnice v letech 1786 – 1793. Popisuji případy, které během uvedených let vrchnostenská kancelář řešila, ty nejzajímavější jsem detailně rozebrala. Práce vychází z knih soudních protokolů, které jsou uložené v Státním oblastním archivu v Zámrsku. Obsahuje vývoj města Jilemnice od středověku až po sledované období, vývoj právního systému, analýzu případů a popis jednotlivých sporů. Popisem sporů chci rozšířit bádání o vývoji práva na konci 18. století.
Patrimonial Court on the Jilemnice Estate at the End of 18th century
Keywords: novověk; právo; panství Jilemnice; early modern era; law